Blat kuchenny – jaki wybrać?

Projektując nasze kuchnie, zawsze przychodzi trudny moment wyboru blatu roboczego. Poszukujemy wytrzymałości, która idzie w parze z ceną oraz dobrym prezentowaniem się. Wygląd versus wytrzymałość kontra cena. Każdy z nas ma inne potrzeby, nie mniej jednak, przy wyborze często przeważa cena. Czy oby na pewno opłaca się zaoszczędzić na blacie, czy warto zainwestować w materiał, który będzie służył nam latami?

Obiektywnym okiem projektanta przedstawię Wam wady oraz zalety różnych rodzajów blatów, a także możliwości jakie niesie ze sobą rynek. Mam nadzieję, że dzięki temu podjęcie decyzji o jego wyborze będzie dla Was łatwiejsze. 🙂

Blat laminowany

Inaczej zwany blatem z postformingu. Jest on najtańszy oraz dostępny w ogromnej gamie wykończeń. Od blatów jednokolorowych po imitację kamienia, czy drewna. Niestety często trudno jest wykończyć kuchnię jednym kawałkiem takiego blatu ze względu na ograniczone rozmiary w jakich są produkowane i w związku z tym powstają widoczne połączenia. Blat taki jest mało odporny na wysokie temperatury, czy zarysowania. Jest za to odporny na ścieranie, czy odbarwienia. Będzie on jednak wymagał wymiany co kilka lat. Plusem tutaj jest łatwość zastąpienia startego blatu nowym, ze względu na brak konieczności demontażu całej kuchni.

Blat z drewna

Zawsze pięknie się prezentuje oraz pasuje do każdego rodzaju wnętrza. Jego wytrzymałość niestety nas zawiedzie. Obecnie do produkcji stosuje się drewno klejone, jednak wciąż można spotkać się z jego litą wersją. Wówczas blat często pęka, a także wypacza się. Blaty drewniane nie są odporne na zarysowania, czy wysokie temperatury. Wymagają one nieustannej pielęgnacji oraz olejowania, zatem pochłaniają dużo naszego cennego czasu oraz pieniędzy.

Blat z kamienia

Solidny oraz trwały, odporny na wysokie temperatury, czy uszkodzenia mechaniczne. Musimy jednak pamiętać aby był to kamień naturalny twardy – najlepiej granit. Powinniśmy unikać kamieni miękkich, takich jak np. marmur, ze względu na małą odporność na zarysowania, oraz wysoką wsiąkliwość. Jeśli na marmurowym blacie postawimy brudną butelkę oleju lub czerwonego wina – na zawsze pozostanie na nim plama. W blat kamienny trzeba zainwestować więcej pieniędzy, jednak jeśli wybierzemy trwały surowiec, możemy mieć pewność, że kuchnia taka będzie nam służyć przez długie lata.

Blat z konglomeratu

Czyli najczęściej mieszanka kwarcu, granitu, żywicy poliestrowej oraz pigmentu. Posiadają one bardzo wysoką trwałość oraz odporność na zarysowania. Możemy na nich kroić, siekać, a nawet ubijać kotlety. 😉 Jest również odporny na wodę, czy różnego rodzaju detergenty. Minusem tutaj będzie waga takiego blatu oraz jego instalacja, a także cena, która do najniższych nie należy i będzie oscylować w okolicach takiej samej jak granitu

Blaty kompozytowe (np. Corian)

Są lekkie oraz solidne. Podczas produkcji są one odlewane, a także łatwo poddają się obróbce, z związku z czym z materiału tego można odlać zlew lub wyrzeźbić w nim rowki ociekacza. Łatwo jest również usunąć zarysowania. Wystarczy tylko wypolerować taki blat i będzie wyglądać jak nowy, nawet po wielu latach użytkowania. Niestety odporność na wysokie temperatury jest bardzo niska – po postawieniu gorącego garnka, blat kompozytowy może się wybrzuszyć lub po prostu pęknąć. Natomiast wokół kuchenki gazowej trzeba w tym przypadku zastosować taśmę izolacyjną. Blaty te są również najdroższe ze wszystkich.

Spieki kwarcowe

Po laminatach, są w drugiej kolejności pod względem możliwości wyboru kolorystycznego. Blaty ze spieku są bardzo trwałe, odporne na zarysowania, wysokie temperatury oraz środki chemiczne. Zaczynając od ultra cienkich blatów 7mm, po te najbardziej masywne 10cm – możemy uzyskać dowolną ich grubość. Materiał ten znajduje również zastosowanie w wykańczaniu ścian nad blatem roboczym. Jest on lekki, estetyczny oraz łatwy w montażu. Tak na prawdę jedyną wadą spieku może być cena.

Obecnie istnieje ogromny wybór blatów kuchennych na rynku. Sprzedawcy i fabryki produkcyjne dysponują różnorodnymi materiałami, oraz dostępnymi wykończeniami dla kluczowego elementu w naszej kuchni. Jeśli tylko budżet nam na to pozwala – warto jest zainwestować w droższy materiał, który będzie trwalszy oraz wygodniejszy w użytkowaniu. Jeśli jednak w naszej wyobraźni mamy wymarzony wygląd blatu, a kieszeń nie jest wypełniona po brzegi – zawsze znajdziemy odpowiedni dla nas materiał, który spełni nasze oczekiwania i będzie się świetnie prezentować w naszej kuchni. W końcu to serce domu i miejsce, w którym ponoć

Udostępnij:

Powiązane wpisy