Kuchnia – zamknięta czy otwarta na salon?

Temat kuchni jest zawsze tematem na topie. Często na etapie projektowania przestrzeni mieszkania zastanawiamy się czy zamknąć ją w czterech ścianach, połączyć z jadalnią czy całkowicie otworzyć na salon.

Decyzja ta powinna być zależna nie tylko od samej przestrzeni mieszkania ale i od naszego trybu życia i tego, na czym nasze korzystanie z kuchni opiera się na co dzień. Jeśli chcemy maksymalnie wykorzystać przestrzeń i tym samym stworzyć sobie pełen komfort pracy lub małym kosztem chcemy urządzić miejsce wyłącznie do gotowania i jedzenia – najlepiej będzie wybrać wariant kuchni zamkniętej. Takie rozwiązanie posiada cały wachlarz zalet – głównym czynnikiem który zachęca do takiej opcji jest to, ze za zamkniętymi drzwiami nie widać bałaganu, nie słychać hałasów i nie czuć zapachów, jakie zawsze towarzyszą czynnościom kuchennym. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami przyjmowania gości w kuchni , nie ulegajmy modzie. Można zdecydować się na dużą kuchnię zamkniętą, w której wstawiamy stół na obiady w gronie domowników.

Zaplanowanie kuchni otwartej ma całą masę zalet, ale spójrzmy również na wady które wynikają z tego rozwiązania. Istotnym czynnikiem jest wyższy koszt takiego rozwiązania – ze względu na to, że kuchnia otwiera się na pokój dzienny – szafki i sprzęt AGD należy wybierać staranniej, z wyższej oferty materiałowej. Samo dbanie o porządek jest bardziej czasochłonne. Dosyć trudne jest także odizolowanie kuchennych zapachów i odgłosów (wyciągu czy czajnika).

Niezaprzeczalną zaletą kuchni otwartej są możliwości aranżacji całego wnętrza. Do dyspozycji mamy większą przestrzeń gdzie eksponujemy bogactwie zróżnicowanych form, można zaaranżować ciekawsze i piękniejsze wnętrze. A największą korzyścią rozwiązania otwartego jest brak wyobcowania osoby, która „warzy strawę.

Comments are closed.