Jak zaplanować kuchnię idealną?

By gotowanie stało się przyjemnością, zwłaszcza w towarzystwie przyjaciół i rodziny, warto kuchnię urządzić tak, by wykorzystać w niej jak najwięcej niezbędnej do przygotowywania posiłków przestrzeni. Dobry, przemyślany projekt kuchni pozwoli istotnie zminimalizować potrzebny nakład czasu, sił i pracy.
Przy odpowiednim rozplanowaniu mebli oraz sprzętów kuchennych czas przygotowywania posiłków skraca się aż o 60%, a czas poświęcony na samo gotowanie o 28%.

Największe znaczenie ma sam układ kuchni. Jeśli pozwala nam na to przestrzeń, najlepiej ustawić szafki w kształcie litery U (ewentualnie dwurzędowo), litery G (może z wyspą) lub w układzie literki L.
Najmniej wygody daje kuchnia jednorzędowa. Chodzi o to, by roboczy trójkąt lodówka (przechowywanie) –zlew ( przygotowywanie) –kuchenka(gotowanie) był jak najbardziej zwarty.

Z tego względu w kuchni powinno się wyodrębnić strefy: zapasów (lodówka i produkty), przechowywania (naczynia, szklanki, sztućce), zmywania (zlew, zmywarka, kosz na śmieci), przygotowywania (blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy) i gotowania (kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki). Strefy te należy umieścić w powyższej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).

W przygotowywaniu posiłków wszystko zaczyna się od wyjęcia potrzebnych produktów. W związku z tym pierwsza, przy drzwiach wejściowych, powinna znajdowac się lodówka lub szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Obok lodówki niezbędne jest miejsce do wyładowywania zakupów i blat do czyszczenia, krojenia i obierania wyjętych z lodówki produktów. Bezpośrednio przy nim powinien znaleźć się zlewozmywak, gdzie możemy je umyć lub wypłukać.

Wygodą jest umieszczenie pod zlewem kosza na śmieci, w tym bowiem miejscu zbierać się będzie najwięcej odpadków. Po drugiej stronie zlewozmywaka waznym elementem jest blat, na którym będziemy przygotowywać potrawy do gotowania. Jest to główne miejsce pracy w kuchni więc blat nie powinien być krótszy niż 80 cm. Jeżeli planujemy ciąg szafek na górze – to nad tą częścią blatu wygodnie jest przechowywać przyprawy.

Później rozpoczyna się strefa gotowania, gdzie zaplanowac należy kuchenkę i piecyk. Nad nimi instalujemy okap, który zapobiega przedostawaniu się zapachów do reszty mieszkania.

Całość naszego ciągu roboczego powinien kończyć stoliczek lub kawałek blatu, który posłuży do stawiania gotowych już dań, a także do gromadzenia brudnych naczyń.

Comments are closed.